Az allergiai laboratórium egészségpénztár elfogadóhely.
MENU

Székesfehérvár

Fiskális út, 65

Kedd - Csütörtök - Péntek - Szombat de.

Vasárnap ZÁRVA

Ételallergia


Bizonyos ételek fogyasztása egyes embereknél túlérzékenységi reakciót vált ki, amelyet ételallergiának nevezünk. Az igazi ételallergiánál a szervezet immun- /védekező/ rendszere úgy reagál bizonyos táplálékfélékre, mintha azok károsak volnának. A legtöbb ételallergia azonnali allergiás reakció tüneteivel jelentkezik. Az immunrendszer sejtjei ellenanyagokat termelnek, hogy ezekkel védekezzen a számára idegen anyaggal szemben.

 

Az ételallergia tünetei széles skálában jelentkeznek és nem csak allergiás mechanizmus alapján fejlődhetnek ki. Az allergiás reakciók különbözőek lehetnek: csalánkiütés vagy gyomor – és bélpanasz, hasmenés már korábban felhívja a beteg figyelmét, különösen ha ezek a tünetek bizonyos ételek, italok fogyasztása után rendszeresen jelentkeznek. A legerősebb ételallergének a fehérjék (tojás és a tej), kevésbé allergizálnak a szénhidrátok és a zsírok. Allergiát válthatnak ki a fermentek (erjesztő anyagok) és a hormonok is, különösen ha fehérje-alkotórészt tartalmaznak. Ételallergén csoportot alkotnak az ún. adalékanyagok: a mesterséges ételszinezékek és az étel konzerváló szerek. A cukrok, a keményítő és a zsír kivételével elméletileg minden étel okozhat allergiás tüneteket. Elsősorban itt érvényes az a mondás: ami egyik embernek táplálék, az a másiknak méreg. Főleg a gyermekeknél fordul elő, hogy érezve a kellemetlen tüneteket, spontán kerülnek bizonyos ételeket, „válogatnak”. A súlyosabb panaszok között a leggyakrabban a csalánkiütést figyelhetjük meg. A csalán foltok lehetnek kis kiterjedésüek, gombostü fejnyi nagyságúak, de akár tenyérnyiek is. Ezekhez társulhat szemhéj ödéma, ajak duzzanat, vagy az izületek felett összefüggő ödéma. Ezek a panaszok általában az élelmiszer elfogyasztása után 20-30 percre, de néha 10-12 óra múlva jelennek meg. A bőr elváltozások mellett más tünetek is megjelenhetnek, amelyek közül elsőként a hirtelen jelentkező hasmenést kell megemlíteni. Tünet lehet még a hányinger, izzadás, fejfájás és a gyengeség érzés is.

 

Bizonyos ételek gyakrabban idéznek elő bizonyos allergia típusok tüneteit - Pl:

  • a tej ekzémát, köhögést, emésztési zavart, hasmenést
  • a tojás: szem- ajakduzzanatot, ekcémát, csalánkiütést.
  • a hal: csalánt, asthmát,
  • a földieper, málna, dinnye: csalánt
  • a dió: fogíny gyulladást
  • a csokoládé, kakaó: orrfolyást, migrént
  • a rockfort sajt: migrént (tiramin tartalma miatt)
  • a paradicsom, a paprika: hasi görcsöket, csalánkiütést
  • a méz: ödémát és csalánkiütést vált ki.

 

Az ételallergiára jellemző, hogy az elmondott panaszok csak rohamokban jelentkeznek és vissza-visszatérnek. Az ételallergiákról szólva említést kell tenni a hajlamositó tényezőkről. A veleszületett hajlamot kell elsőként kiemelni, egyrészt az ételallergiások családjában gyakrabban szerepelnek más allergiás betegségek is pl. endogén ekcéma, atópia.

Ez a reakció bizonyos sejttípusból, a hízósejtekből egy "histamin"-nak nevezett anyag felszabadulását váltja ki. A histamin az, amely az azonnali allergiás tüneteket okozza.

 

Ételallergia

 

Ételallergia leggyakoribb tünetei:

  • csalánkiütést
  • hasi fájdalom
  • hasmenés
  • asztma 

Ételallergiát okozó ételek:

A legáltalánosabb ételallergiát okozó ételek a következők:

  • paradicsom
  • eper
  • málna
  • kiwi
  • tej
  • tojás
  • dió
  • földimogyoró
  • szója
  • kakaó
  • kagyló
  • hal
  • ételtartósítószerek
  • izfokozók

 

Vannak olyan ételallergiát okozó ételek, amelyek közvetlenül a hízósejtekre hatnak és hisztaminfelszabadulást váltanak ki.

Ezek az ételallergiát okozó ételek a következők:

  • Csokoládé
Ételallergia csokoládé
  • Paradicsom
Ételallergia paradicsom
  • Spenót

Ételallergia spenót

  • Földieper
Ételallergia eper
  • Tojás
Ételallergia tojás
  • Hal

ételallergia hal

  • Kagyló
Ételallergia kagyló
  • Ananász
ételallergia ananász
  • Fűszerek /fahéj/
Ételallergia fűszerek

 

Vannak olyan ételallergiát okozó ételek, amelyek már maguk is hisztamint tartalmaznak és képesek beindítani az allergiás reakciót.

Ezek az ételallergiát okozó ételek a következők:

  • csokoládé
  • paradicsom
  • földieper
  • kagyló
  • rebarbara
  • sajt
  • füstölt sonka
  • kolbász-szalámifélék
  • hering
  • makréla
  • tőkehal
  • tonhal
  • paprika
  • dió
  • vörösbor
  • savanyúkáposzta

 

ELŐFORDULHAT az is, hogy a  tehéntej-allergiás a marhahúsra is, a tojásallergiás a csirkehúsra is allergiás reakcióval felel!

Élelmiszereink nagy része iparilag tartósított, illetve színezőanyagot, ízesítőanyagot tartalmaz, amelyek nem ritkán maguk is allergiás, ételallergiás tüneteket okozhatnak.

Ételallergiát kiváltó anyagok:

  • Színezőanyagok: E.102, E.107., E110, E122, E123, E124, E128, E151.
  • Ízesítőanyagok: cinnamate /fahéj/, eugenol, /szegfűszeg/, mentol
  • Tartósítószerek: E210, E219, E200E,203,
  • Oxidációt gátló szerek: E3121, E320, E321.
  • Aromák: E.620, E625, E626, E629, E630, E633.

Magyarországon megköveteli a törvény, hogy feltüntessék az árú cimkéjén, ha e hatóanyagok közül bármelyiket felhasználták az étel tartósításához!

(A felsorolt tüneteket nem csak ételallergia okozhatja, egyéb megbetegedés is lehet ezért javasoljuk, hogy a tünetek megjelenésekor forduljon orvosához!)

 

A kiértékelést szóban megbeszéljük és írásban is átadom a lelet mellé egy tájékoztató formájában!

A vizsgálatot én Szoboszlai Istvánné komoly szakmai háttérrel rendelkező Labordiagnosztikai analitikus végzem.

Várom kedves pácienseimet bejelentkezésre:

Bejelentkezés: 06-20-970-8600 vagy foglaljon egyszerűen időpontot a weboldalon.

Összes elérhető szolgáltatásaink

Több mint 20 éves egészségügyi és laboratóriumi tapasztalattal, hívjon bizalommal.

Bőrgyógyászati alkaros (prick) allergia tesztek
Bőrgyógyászati alkaros (prick) allergia tesztek

Az ételallergia kimutatására alkalmas bőrteszt.

Bővebben

Ételintolerancia vizsgálat ujjbegyvérből
Ételintolerancia vizsgálat ujjbegyvérből

Az ételintolerancia kimutatására alkalmas vérteszt

Bővebben

Helicobacter vizsgálat - Kilégzési teszttel
Helicobacter vizsgálat - Kilégzési teszttel

A Helicobacter Pylori a leggyakoribb emberi fertőzés.

Bővebben

Epicután rátevési próba (Környezeti standard allergének)
Epicután rátevési próba (Környezeti standard allergének)

A kontakt allergia kimutatására alkalmas bőrteszt.

Bővebben

Fémallergia teszt
Fémallergia teszt

A fogászati fém segédanyagokkal szembeni allergiás reakciók kimutatása epicutan teszttel történik.

Bővebben

Fogászati allergia vizsgálatok
Fogászati allergia vizsgálatok

A fogászati beavatkozások során a szájnyálkahártya és a száj körüli bőrfelületen is jelentkezhetnek különböző elváltozások.

Bővebben